En vintertur rundt om Fænø - Februar 2002

Kort over ruten.

Selv om man ikke sejler Fyn Rundt, kan man da godt finde en ø at sejle omkring - i mit tilfælde faldt valget på Fænø, syd for Middelfart.

Da jeg havde frameldt Fyn Rundt, og vejrudsugten var ekstremt lovende for Lørdag-Søndag uge 16, var det jo nærliggende at få dyppet pagajen.

Som ventet var både strøm og vind imod mig ned igennem Lillebælt, men det var nu mest strømmen jeg mærkede noget til her. Pyh-ha der skulle trækkes i håndtaget for at komme forbi Strib Fyr og Havn, men efter et par hundrede meters mas, slap strømmen da sit tag i jollen. Jeg holdt middagsrast en lille kilometer nord for den Ny Lillebælstbro, på Fynsiden.

Herfra var det min mening at krydse bæltet for at undgå strømmen i 'yderbanen'. Trods jeg kiggede mig godt for, nåede der at komme at fragtbåd og puste mig i nakken - så tempoet blev skruet lidt op noget af vejen. Herfra gik det stille og roligt ned til den Gamle Lillebælstbro, hvor jeg lagde mig lidt i læ ved Nyhave Huse for at tage bestik af strømmen. Mens jeg gumlede et æble og drak lidt vand, prøvede jeg at 'læse' skibenes sejlads under broen, så jeg kunne undgå den stærkeste strøm. Jeg skulle jo gerne snart over på Fyn siden igen.

Efter at have luret skibene af, mente jeg at have fundet en plausibel rute: Imellem 1. og 2. pille, og derefter ret over mod feriecentret, eller hvad det nu var. Ud i møget og afsted, det gik nu så vældigt, trods der skulle korrigeres for strømmen. Rundt om Galsklint, og om til skanserne - heromme var vejret godt nok lidt bisset, da vinden havde samlet både sig selv - og vandet - op, inde fra Kolding Fjord, så det var et rent antiklimaks at komme ind i Fænø Sund - stille og nærmest havblik.

Jeg fandt et passende sted på Fænø, næsten ret overfor Middelfart Marina, at slå lejr. Helt i læ for vind fra vest til syd. Et par hundrede meter længere er der en officiel bålplads.

Næste morgen var der den skønneste solopgang, så efter morgenmaden var det tid til en gåtur på øen. Hele dagen var det det lækreste vejr: sol og ikke megen vind.

Hjemturen forløb stille og roligt, jeg fortsatte rundt om Fænø, og tilbage gennem Lillebælt, denne gang uden at krydse bæltet. Det var nu rart både at have strøm og vind i ryggen.

Valid HTML 4.01 Transitional