Kolde fingre

Hvorfor gør det så satans ondt?

Source: Kitesurferen

IndlægSkrevet: Søn Mar 13, 2005 9:54 pm

Hej.

Det er når der skabes direkte forbindelse fra forholdsvis store arterier (dem der fører blodet fra hjertet ud til organerne) til venerne (dem der føre blodet tilbage til hjertet). De helt små blodårer (kapilærerne) bliver ikke lukket af, der kommer bare et paralelt flow. Dette bevirker et større flow i fingrene og dermed også en større opvarmning - med større varmetab for resten af kroppen til følge.

Det er årsagen til at man også ofte oplever man kan være på vandet i kort tid og efter den første smerteomgang kan man holde længere og måske endda smide handskerne.

Hævelsen om aftenen når man kommer hjem er der vist ikke så meget at gøre ved.

Mvh. Thomas Ege

#####################

Saksø

IndlægSkrevet: Man Mar 14, 2005 2:34 pm

Som fysiologi-eksamenslæsende stud.med. må jeg hellere komme på banen med et par input...

Kroppen kan groft sagt deles ind i to zoner når man taler om temperaturregulering; en kerne og en skal.
Kernen udgøres af den del af kroppen der har en temp. på 37g C og omgives af skallen der har en lavere temp..
I varme omgivelser er skallen meget tynd, dvs at man ikke skal langt ind under huden for at komme ind til kernen med de 37*. I kolde omgivelser, derimod, sparer kroppen på energien (varmen) ved at mindske kernen så den kun omfatter de indre organer samt hoved/hals. Det betyder at arme og ben (der nu er en del af skallen) kan køles ned til under 30* samtidig med at den centrale kropstemperatur holdes konstant. Her er et (ikke særlig godt) billede af kerne/skal-inddelingen:

Måden man nedregulerer temperaturen i skallen er dels ved at mindske blodgennemstrømningen (kontraktion af kar: mindre diameter -> mindre gennemstrømning), dels ved "countercurrent heat exchange" -dvs et varmevekslerprincip, hvor det varme arterieblod afgiver varme til det kolde veneblod:

Blodbaner som varmeveksler

Nu er vi ved at komme til sagen!

Smerterne man oplever i hænderne er iskæmismerter, dvs smerter der skyldes utilstrækkelig iltforsyning til vævet. Når vævet ikke får nok ilt, begynder det på forskellige (temmeligt indviklede) processer for at skabe energi uden ilt. Ulempen ved denne iltfri energiomsætning er at der skabes en masse affaldsstoffer (bl.a. mælkesyre). Grunden til at smerterne er værst når man er ved at få varmen igen, er at blodet igen begynder at strømme og affaldsstofferne nu kommer ud i blodbanen hvor de ikke er ønskede og derfor "gør ondt"... (lettere forenklet )

Hvis man har haft nedkølet fingrene i længere tid (timer) vil man, som flere har bemærket, opleve at de hæver. Det skylder hyperæmi, altså "overiltning", der trækker væske fra blodet ud i vævet. Denne hævelse kan, i nogle tilfælde, i sig selv være smertefuld. (Det er dog ikke så interessant for os, da det er observeret ved rotter der har fået afklemt blodtilførslen til et bagben i tre timer -se link: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/entrez/query.fcgi?cmd=Retrieve&db=PubMed&list_uids=15494189&dopt=Abstract)

Thomas Ege Skrev:
Det er årsagen til at man også ofte oplever man kan være på vandet i kort tid og efter den første smerteomgang kan man holde længere og måske endda smide handskerne.

Når huden køles ned til under 15* vil blodgennemstrømningen faktisk øges en smule -et fænomen kaldet CIVD (Cold Induced VasoDilation = "kuldeinduceret karudvidelse"). Hos de fleste mennesker er CIVD ikke særligt veludviklet, men det kan faktisk optrænes. Ved gentagne gange at udsætte sig for kulde vil man se at CIVD begynder tidligere og tidligere, med større og større blodgennemstrømning i det kolde væv. Det vil ske i et rytmisk mønster, hvor blodkarrene skifter mellem at trække sig sammen og udvide sig. Dette kaldes "Lewis hunting response" og er det Thomas Ege omtaler ovenfor.

Det er Lewis hunting response der gør at garvede fiskere kan stå med bare hænder og arbejde et vådt net i timevis midt om vinteren. Og det kan være forklaringen på at nogle af de "gamle" surfere ikke er så pylrede med kulden (nogen der sagde PF? )

Konklusionen må være, at hvis man synes det er koldt for hænderne at surfe, skal man bare sidde derhjemme hver aften med hænderne i en spand isvand og træne sin Lewis hunting response...

God fornøjelse!

###################

Saksø

IndlægSkrevet: Man Mar 14, 2005 3:05 pm

LDT Skrev:

Men disse fiskere, får de så gigt i hænderne som 40-årige?
Eller sagt på en anden måde: Er der noget med at det ikke er sundt i længden, eller er det mig der fantaserer? Jeg vil jo gerne kunne holde på baren en 40-50 år endnu

Man har endnu ikke fundet ud af hvilke mekanismer der ligger til grund for Lewis hunting response, men jeg har meget svært ved at tro at det er direkte forbundet til udviklingen af ledegigt...

-Det må jeg lige undersøge!

#####################

Saksø

IndlægSkrevet: Man Mar 14, 2005 9:51 pm

Martin L Skrev:

Denne smerten forårsaket av tilbakevendende blodgjennomstrømning, og avfallsstoffersom skal bort. Trodde ikke blodbanen (arterier, vener) i utgangspunktet hadde noen reseptorer som formidler smerte. Sparsomt med nosiseptorer, og termoreseptorer der trodde jeg. Hvilden mekanisme forårsaker disse smertene?

Der rammer du et svagt punkt i min forklaring, Martin

Jeg kunne ikke finde en forklaring på hvad det specifikt er der fremkalder smerterne. Jeg stillede Brians oprindelige spørgsmål til en fysiologiprofessor, der kom med følgende svar: Citat:

Smerterne er iskæmismerter skyldes frigørelsen af bla. smertevoldende stoffer i vævet under opvarmingen. Iskæmien er resultatet er nedsat blodforsyninge til fingrene som følge af nedkølingen og den deraf resulterende kontraktion af kar (derfor er afkølede dele hvide). Det er et kendt fænomen. Nogle mennesker syntes at have specielt følsomme kar som reagere hurtigt på afkøling. Du kan evt.. prøve at genopvarme dine hænder langsomt -det kan hjælpe! For små handsker vil give en hurtige nedkøling da deres isoleringseffekt så er reduceret. Jeg kender ikke mærket men hvis de er af neopren kunne tykkere handsker eller luffer måske hjælpe.
--
Mogens Andreasen, MD, DrMedSc.
Associate professor
Inst. of Physiology and Biophysics
University of Aarhus

Jeg er ikke klar over hvilke nosiseptorer der bliver påvirket (og af hvilke metabolitter), og har ikke kunnet finde svaret nogen steder. Men jeg vil fortsætte jagten!

Mht LDTs spørgsmål om kulde og gigt:

Jeg talte med en overlæge i rheumatologi (læren om gigtsygdomme i bevægeapparatet). Han kunne fortælle at der aldrig et blevet påvist nogen form for sammenhæng mellem kuldeeksponering og udviklingen af ledegigt. -Det er vist bare en surferskrøne

At man oplever at fingrene bliver stive efter en tur i koldt vand skyldes at ledvæsken (der virker som smøremiddel i leddet) køles ned og bliver mere sej...

###################

Saksø

IndlægSkrevet: Tors Mar 31, 2005 1:19 pm

Så kom der svar fra Smerteforskningscentret:
Citat:

Hej Mikkel!

Undskyld at mit "svar" først kommer nu.
Der er ikke et let svar på dit spørgsmål.
At det gør ondt når de bliver kolde er forståeligt nok, som du skriver opstår der hypoxi, hvilket medfører pH ændring (mere surt miljø). Det i sig selv kan aktivere c-fibrene som fører til smertesensation.

Den smerte du beskriver når fingrerne opvarmes igen, er sværere at forklare.
Den vasodilatation der sker efter endt tid med hypoxi (altså når de opvarmes igen), fører til en lokal frigivelse af en række smertefremmende substanser (histamin, substans P, leukotrien, serotonin, bradykinin m.fl.).
Disse alogene stoffer bliver frigivet fra væv som har været udsat for f.eks. iskæmisk, infektiøse, metaboliske belastninger.

Substanserne sensibiliserer nociceptorerne, dette fører til at de afgiver flere impulser end normalt, altså opleves en smertefølelse. Det er nok dette der fører til de smerter du beskriver.

Jeg håber du kan bruge mit svar, ellers er du velkommen til at skrive til mig igen.

Mvh
Mikkel

--
Mikkel Gjesing Callsen
Danish Pain Research Center
Building 1A, Aarhus University Hospital
Nørrebrogade 44
DK-8000 Århus C
Denmark
Tel.: +45 89494139
callsen@akhphd.au.dk

Altså: Fingrene bliver varme -> Blodkarrene udvider sig -> Der frigøres en masse stoffer -> Stofferne øger de smertefølsomme nervefibres følsomhed -> SMERTE

Det var et overraskende svært spørgsmål du stillede Brian, men det lykkedes at komme med noget der ligner et svar -håber du kan bruge det

###################

steen bondo

Valid HTML 4.01 Transitional