Rulleri

Er du klar til at modtage rulleundervisning..??
(Politisk ukorrekt skriv.)

Fysik

Smidighed
Motorik
Styrke
Balance

Pagajhåndtering

Sculling (filmen går et skridt videre)
Sidelæns sejlads
Støttetag

Bådkontakt

Hofter
Knæ/lår
Hæle
Fodballer

Fortrolighed

Vandtilvænning

Punkterne ovenfor er efter min overbevisning listet op efter vigtighed.

Fysikken.er den vi umiddelbart kan gøre mindst ved, selv om dog f.eks. smidigheden øges når først man begynder at arbejde med disse ting. Smidighed spiller en vigtig rolle for at rulle, især for at få et effektivt rul der virker i (næsten) alle forhold. Man skal naturligvis ikke være atlet, men et rimeligt velfungerende bevægapparat skal der til.
Mgl. smidighed kan i nogen grad kompenseres med styrke, men smukt eller effektivt bliver det aldrig - du har jo allerede brugt styrken til standardrullet, så du har ikke det samme overskud tilbage når du en dag kommer i voldsomt vand. Styrke er OK men det er bedst at holde den i reserve, og kun bruge den hvis det kniber.
En god motorik hjælper meget da timing har en hel del at sige, især i sidste del af rullet. Men, er støttetaget i orden, så er den jo på plads. Balancen er ikke så vigtig, men de fleste er dog lidt konfuse umiddelbart efter et rul, især rul hvor man afslutter meget bagudlænet.

En god pagajhåndtering kan ikke prioriteres for højt.
Har du check på sculling, sidelænssejlads (zig-zag tag) og det høje støttetag inden den egentlige rulletræning, så er der intet indviklet ved rullet og du er derfor allerede over halvvejs i mål.

Bådkontakt skal der til, har du ikke det, er det meget svært at få båden med rundt.
Kender du udtrykket 'body boat blade' ? - rækkefølgen er helt bevidst for 'opfinderen' af udtrykket: Det er din
krop der skal kontrollere båden, assisteret af pagajen. Et af mine shownumre for at illustrere dette er at lave et bow rudder (for-ror), uden pagaj. Tilsvarende er der folk der kan rulle en kajak uden arme..!!
Bådkontakt udelukker ikke bevægelsesfrihed, eller omvendt. Det skal blot være muligt at stemme sig fast mellem ovennævnte punkter - mangler bare et, bliver det meget sværere.

Fortrolighed med at hænge med hovedet nedad er en god ting, men den kommer nu nok under træningen. ;)

Jeg håber med dette skriv at mindske frustrationen som nogen måtte føle over ikke at kunne lære det lille tricks. Helt ærligt, der er en stor skare der aldrig kommer til at rulle - og hvad så..??!!
Jaja, det er fedt at kunne og alt det der. Det er også sjovere at træne andre teknikker, når man ikke behøver at tage en svømmetur hvis støttetaget svigter.
Men er der ikke stadig de samme
gode naturoplevelser, den sunde motion, den fysiske udfordring, den mentale gen-opladning, den friske luft, navigationen, samværet med andre (eller ej!) osv osv..?? Når det er sagt, mener jeg til gengæld også at enhver turleder, træner eller instruktør skal have et rimeligt sikkert rul.

Masser af mennesker ruller kun i en svømmehal.
Et sådant cirkus-rul har ikke den store værdi, før det er trænet i de forhold man sejler i til daglig. Det gøres bedst ved at gøre det til en vane at snuppe et par rul under hver sejltur, året rundt.
Det er fint nok at hygge sig med at rulle i en svømmehal, men lad det ikke lulle jer ind i den vildfarelse at 'nu kan intet ondt ske'.

Lidt inspiration af Bo Strange: 80% C-C roll, 10% sweep, 10% Strange - dér de flestes favorit-rul ender: En mellemting mellem et sweep og et C-C rul, et screw roll. Min holdning er, at jo mere C-C jo bedre. Undgå helt at læne dig bagover.

steen bondo